Wigan i Premier League: 2009 – 2013

Sommeren 2009 forsvant Steve Bruce fra Wigan igjen, for å bli manager i Sunderland. På samme tid forsvant stortalentet Antonio Valencia til Manchester United, og Lee Cattermole fulgte Bruce til Sunderland. Den ganske ukjente Swansea-manageren Roberto Martinez kom inn som manager, han hadde selv spilt for Wigan fra 1995 til 2001.

Martinez var en suksess helt fra begynnelsen av. Wigan beseiret for første gang en av storlagene i engelsk fotball i seriekamp i oppgjøret med Chelsea i slutten av september. Senere vant Wigan over både Liverpool og Arsenal i den samme sesongen, og nok en gang lurte Wigan nedrykksspøkelset.

Året etter var Wigan i trøbbel, sist på tabellen, og ydmyket i en pinlig kamp mot United. Laget lå under streken mesteparten av sesongen, men på sesongens siste dag slo de hjemmesterke Stoke på Britannia, og sikret samtidig at en av lagets rivaler, Blackburn Rovers, rykket ned.

Det var i 201Ben Watson3 at Wigan for første gang kom til finalen i FA-cupen. Finalen ble spilt på Wembley, og endte med at Latics slo Manchester City 1-0, etter et mål av Ben Watson på overtid. Wigans solide defensive spill ble avgjørende i denne kampen. Denne første store triumfen ga også laget plass i Europa League sesongen etter. Men dessverre så skjedde det ulykksalige bare tre dager senere, Wigan tapte mot Arsenal og med det ble skjebnen forseglet – nedrykk. Wigan er det eneste laget som har rykket ned fra øverste nivå, og som har vunnet FA-cupen i samme år.

Siden den gangen har det gått trått med Wigan, som nå spiller i tredje nivå. Klubben har imidlertid vært i gjennom nødvendige omlegginger, og nå går det rett vei igjen. Per i dag troner Wigan øverst på tabellen i sin divisjon, og selv om laget ikke er sikret opprykk er det mye som skal til for at det skal gå galt.